Szerző: Woofer on 2009.11.28. 21:49

A mérleg egyik serpenyőjén a japán srác, aki feleségül vett egy virtuális lányt, aki csak a Nintendo DS-ében létezik.

A mérleg másik serpenyőjén Maine állam visszavonta a melegházasságok jogát. Gondoljatok bele, keresztény csoportok költenek hatalmas összegeket arra, hogy embereket fosszanak meg alapvető jogaiktól. Ha ugyanezeknek az embereknek megmutatnánk a japán srác esküvői ceremóniáját, vajon azon is felháborodnának? Azt is Isten ellen való hatalmas bűnként értelmeznék? Jó lenne végre lerázni a középkor utolsó láncait is már.

3 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://woof.blog.hu/api/trackback/id/tr501559630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

defalla 2009.11.29. 13:30:43

Pan, inkább visszafelé tartunk. O.V. emlegeti az új Alkotmányt ami feltehetően Isten-nel kezdődik... Akkor lesz még nemulass, mikor az lesz a baj, hogy nem járok templomba. S nem az, hogy buzi vagyok... Esetleg halmozom majd a hátrányokat. pff...

everyday_normalguy 2009.11.30. 12:16:04

"Jó lenne végre lerázni a középkor utolsó láncait is már."

Az nagyon nehéz ebben, hogy ezzel a racionális, szekuláris narratívával szemben létezik egy konzervatív, tradicionalista narratíva, amely globálisan, társadalmilag, statisztikailag semmivel sem gyengébb.

A te panaszodnak van egy megfelelője az ő oldalukon: "Jó lenne már belátni, hogy a felvilágosodás egy nagy, önhitt tévedés volt, amely a Francia Forradalom őrjöngése óta csak bajt okoz azzal, hogy azt állítja, az embereknek jogaik vannak, és képesek bölcs döntések meghozatalára."

Az utóbbi narratíva hívei nagyon sok erőt merítenek abból, hogy az emberek láthatóan nagyon gyakran valóban képtelenek bölcs döntések meghozatalára. Erre az egy tényre alapozva az egész csomagot legitimizálni próbálják (hol sikerül, hol nem).

A gond az, hogy a felvilágosodás elvein alapuló modellek eddig valóban nem voltak alkalmasak az egyenlőtlenségek problémájának kezelésére, az ökológiai katasztrófa megakadályozására, a gyermekek tömeges éhhalálának megelőzésére, stb. Nem azt mondom, hogy más modellek viszont sikeresek ebben(mert akkor ugye már nem léteznének ezek a problémák), csak hogy nehéz eldönteni, mit gondoljunk erkölcsről, az egyén szabadságáról és a társadalmi és globális érdekek és értékek mibenlétéről...

Az is nehezebbé teszi ezt a kérdést, hogy attól, ahogyan az emberek többsége a szabadságot, jóléti szolgáltatásokat, technikai vívmányokat, egyéb az ún. "haladással" kapcsolatos eredményeket használja, sem a világ nem lett jobb hely, sem az egyének boldogság szintje nem növekedett, de mégcsak ökológiai, gazdasági vagy demográfiai értelemben fenntartható társadalmi stratégiák sem alakultak ki. Ha valaki ezek ellenében akar érvelni, sajnos talál bőven muníciót.

Ez veszélyes, mert abból az állításból, hogy "A felvilágosodás nem tartotta be az ígéretét, sem a világ sem az egyén nem lett tőle jobb" azt a bizonyítékokkal nem alátámasztott következtetést vonják le, hogy "A felvilágosodás előtti társadalmi, politikai, kulturális minták követése megoldja ezeket a problémákat".

Szóval igaz, hogy jó lenne végre lerázni a középkor utolsó láncait, de

1) én nem számítok arra, hogy ez a közeljövőben bekövetkezzen, sőt, látok arra utaló jeleket, hogy már levetett láncokat is újra felvehetünk;

2) az nem fog automatikusan a boldogság, igazságosság szintjének emelkedéséhez vezetni.

(Lábjegyzet: persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy sem a egyenlőség, sem a boldogság, sem az igazságosság globális szintje nem mérhető megbízható módszerekkel...)

antigocsi · http://emigrante.freeblog.hu/ 2009.12.03. 19:58:32

gondolom könnyebb megakadályozni a melegek házasságát, mint az etióp gyerekek éhenhalását. És mint minden ember, a fullkeresztények is szeretnek olyan dolgokba fogni, amik kevesebb energiával is biztosabb sikerrel kecsegtetnek.
süti beállítások módosítása