Bőgőmasina

Szerző: Woofer on 2010.01.05. 17:53

Tegnap őrült napom volt.

Kezdődött azzal, hogy egy pasas leszólított az uszoda szaunájában és elkezdett beszélni hozzám, mintha régről ismernénk egymást. Persze nem így van, ráadásul határozottan ellenszenves. Löki a sódert én meg jobb híján bólogatok. Hallani, hogy kinnt zuhanyozik valaki. Nyílik az ajtó és bemasírozik egy mamika. Felnéz, elnézést kér, sarkon fordul és kimegy.

Ebben a létesítményben nem koedukáltak a szaunák, azaz a mami bejött a férfi öltözőbe, azon keresztül a tusolóba, kényelmesen lezuhanyozott és csak a szaunánál vette észre, hogy rossz helyen van. Az egész férfiöltöző komplex tükörképe a nőinek. Nem értem hogy nem tűnt fel neki, hogy a másik oldalon vannak a zuhanyfülkék... Mindesetre áldom a szerencsémet, hogy legalább fürdőruha volt rajta.

Hazaérek, korai lefekvést terveztem, mert ma hajnalban kellett kelnem. Persze nem sikerült fél 12 előtt ágybakényszerítenem magam. Lekapcsolom a lámpát, elhelyezkedek... erre a szomszédban egy fiú éktelenül bőgni kezd. Nem egy papírfalú panelben lakom, de amikor éjjel minden elcsendesedik bizony néha áthallatszik akár egy tüsszentés is. Mellettem két egyetemista srác lakik, akik ennek ellenére meglehetősen csöndesek.

Először nem is voltam benne biztos, hogy sír. Vannak azok a típusú emberek, akik ha nagyon nevetnek, olyan hangokat adnak ki, mintha sírnának. Egy idő után ki tudtam venni a szavait is. Tényleg bőgött. Bakker, egy huszonéves, egyetemista, FIÚ hisztizett, mint egy taknyos ötéves. Nem viccelek, én hisztiztem ilyen intenzitással plüssállatkákért a játékboltban 4 évesen! Oké, mindekit megterhel a vizsgaidőszak, de azért a tökeid megtarthatnád közben. Kedvem lett volna átmenni, karonfogni, szépen kivezetni a mosdóba, megnyitni a csapot, egy hirtelen mozdulattal tarkón ragadni és benyomni a fejét a víz alá. (Velem csinálták ezt, nade BÖLCSÖDÉBEN!)

Azt nem tudtam kivenni kihez beszél, mert a lakótársát nem hallottam. Lehet hogy telefonba mondta, de azt is kinézem belőle, hogy csak úgy  magában beszélt... Azon sírt, hogy meg fog bukni, ezt nem tudja bemagolni és egyébként sem érdekli az egész. Kifizeti a szüleinek az eddig belefektetett pénzt, meg az albérletet, aztán abbahagyja a picsába és valami olyat fog tanulni, ami érdekli. Mindezt könnyek közt legalább másfél órában. Gratulálok barátom, ezennel annyira felnőtté váltál, hogy belásd: azt van értelme tanulni, ami érdekel is. Hogy a rossebbe lehet egy fiú annyira gyerek, hogy még huszonéves fejjel is a szüleinek tanuljon?! Sosem fogom megérteni...

Persze ez valahol a szülők hibája is. Ugyanakkor félelmetes mennyire tele vannak az egyetemek ilyen motiválatlan kis seggfej kölykökkel, akik szarnak az egészre. Ellavírozgatnak, a szülők addig is befogják a pofájukat, hisz a pici fiuk/lányuk annak tanul, aminek ők szeretnék. Amikor majd kicsúszik az állami finanszírozásból fizetik a tandíját (rosszabb esetben már a kezdetektől fogva). A kedves lányka meg bebaszva béget a koliszobájának az ajtaja előtt, miközben a "barinői" röhögnek rajta és fényképezik. A pici fiuk meg egész nap tép és még negyedévesen sincs meg a matek kollokviuma az első félévről. Igen, most konkrét példákat hoztam és sorolhatnám még.

Remélem a szomszéd srác kibukik. Megszégyenül, apu eljön érte, bepakolnak a kocsiba, hazamegy, esetleg szerez egy átmeneti melót és a következő felvételi időszak előtt pedig kinyitja a felvételi tájékoztatót és VÁLASZT magának egy sulit hivatást. Komolyan kívánom neki mindezt, mert akármilyen kegyetlen is, a javára válna. Sajnos azonban a hazai felsőoktatási rendszer még egy ezer egyedik esélyt is fog adni neki. A kreditrendszer miatt félévismétlés nélkül, görgetéssel. Még csak egy félévet sem kell majd otthon töltenie a bukás után, ami esetleg esélyt adna neki arra, hogy megjöjjön az esze. Szomorú.

3 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://woof.blog.hu/api/trackback/id/tr631649359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

defalla 2010.01.06. 08:24:17

Csak véleményezni tudom a hazai felsőoktatást, bátyám fia egyemista(sic!), hugom pedig levelezőn gyűri a másod diplomát... Nem tudnám csinálni amit a hugom - dologzik, nevel két kiskamaszt (13 éves iker fiúk), ellátja a Családját, s még Anyuéknak is besegít a tanulás mellett. Az első fél évben nyolc vizsgája volt, ebből hét ötös, egy négyes eredménnyel. Igen, büszke vagyok rá!
Bratyóm fia is meglehetősen jól bírja az iramot - mondjuk ebbe besegít, hogy jó ideje állandó barátnője van :)
Mindketten azt tanulják, amit szeretnek - így talán könnyebb az általam csak "érdekes"-nek tartott rendszer. Régebben is volt olyan diplomás, akinél játszott a féldisznó/vizsga. Akit az Úristen sem mentett meg attól, hogy diplomája legyen. Kb. annyit is ér... Ám van ettől csúnyább dolog is. Olyan tudás szinttel, vagy annak hiányával is felvesznek embereket, hogy az hihetetlen. A csapatban (ahol szelem a levegőt), egy olyan fiatal (14 alatti) sincs aki megcsinálná azt, amit az egyik főiskolás. Nevezetesen azt, hogy a hangok felé tollal(!) beírja, hogy melyik billentyűt kell lenyomni a hang megszólaltatásához... A brutális a dologban, hogy pár év múlva neki kellene tanítani a következő nemzedék egy részét a zenére. Szerinted? A kérdés költői, gondolom majd' mindenütt van ilyen.
Megkockáztatom, attól tanítani lehet hogy remekül tud - már ami a saját tudás átadását illeti. Egyre jobban tetszik nekem az, hogy nincs diplomám:)
Szerencsére a zenésznek nem beszélni kell tudni, hanem játszani. Viszont, ahogy a (karmesteri)pálca, úgy a diploma sem szólal meg:) Le kell tenni az asztalra valamit, hogy ezzel a képzavarral éljek. Az első három percben kiderül, hogy tudja a hangszerét úgy "kezelni" ahogy elvárják, vagy sem. S a kör bezárult.

antigocsi · http://emigrante.freeblog.hu/ 2010.01.06. 19:53:02

defalla: ezek után már kezdek aggódni, hogy mi zajlik mondjuk az orvostudományin vagy az építőmérnökin...
"Fiam, ez a ház ledőlt. Ugye tudod, hogy most nagyon haragszom rád? Ezért két hétig nem viheted el a kocsit szombat este."

defalla 2010.01.06. 20:22:39

@antigocsi: Nos, annyit tudok (első kézből), hogy a sebészek vagy megfelelnek, vagy nem. Tehát megdőlt a kocsmai beszólás, miszerint: "kettessel már műtenek" :)
süti beállítások módosítása